אודות העמותה

עמותת מנור כברי

עמותת מנור-כברי (ע"ר)[1] שבגליל המערבי, רק שבעה ק"מ מגבול לבנון, הינה מוסד חינוכי לבני 13-18 המשלב לימודי אמנויות, מדעים ומדעי הרוח. מנור-כברי הוקמה בשנת 1987 ומתחנכים בה כ-600 תלמידים בשני קמפוסים: חטיבת הביניים בקיבוץ אילון והחטיבה העליונה בקיבוץ כברי.

אוכלוסיית התלמידים מגוונת ומורכבת מבני קיבוצים, מושבים, ערים, ישובים קהילתיים וערי פיתוח מכל רחבי הגליל המערבי. ביה"ס משמש כמרכז של חדשנות ומצוינות חינוכית בפריפריה הצפונית למעלה משני עשורים.

צוות המורים שוקד לטפח בתלמידים חשיבה ביקורתית ולחזק את מחויבותם לערכים של צדק, שוויון, אזרחות טובה ומעורבות בקהילה. מערכת חינוכית זו משפיעה על תחושת השייכות והמעורבות של צעירים ובוגרים, מושכת אנשים איכותיים אל מקצוע ההוראה ומשפחות עם ילדים אל הגליל.

ברבות השנים פותחה בחטיבות מערכת חינוכית המשלבת לימודי אמנות, מדעים ולימודים הומניסטיים, השמה דגש על סביבה חינוכית מקבלת ותומכת המטפחת את הפרט.

חטיבת הביניים מיישמת את גישתו החינוכית של טד סייזר הרואה באדם מכלול ומעודדת תוצרי חקר, פרטניים או בעבודה קבוצתית. גישה זו מטפחת מאד תלמידים בעלי צרכים מיוחדים ומסירה את המחסומים בין מקצועות הלימוד השונים לטובת למידה באשכולות לימוד.

החטיבה העליונה זכתה בהכרה של משרד החינוך כבית ספר למדעים ואומנויות ובמסגרתה פותחו תכניות לימוד הרואות באמנות כלי חינוכי להתפתחות אישית של התלמיד בליווי מורים/אמנים. בלימודי הפיזיקה והביולוגיה פותחו תכניות הכוללות ביצוע עבודות חקר המיועדות לכלל התלמידים ולא רק למצטיינים.

שיתוף פעולה הדוק מתקיים עם בתי ספר שכנים: ביה"ס מקיף ערבי השלום בשיח' דנון, תיכון מקיף גליל-מערבי של המושבים, ובית חינוך אופק הקיבוצי.

נדבך נוסף שעליו גאוותו של בית הספר הוא החינוך החברתי שמעלה על סדר היום סוגיות של זהות אישית ויהודית, מיקומו של הפרט בקהילה ובחברה ושאלות רחבות יותר הנוגעות לערכים ומוסר אוניברסאליים. כתוצאה מההתמקדות המתמשכת בחינוך לערכים חברתיים, מספר יוצא דופן של בוגרי מנור-כברי מתנדבים לשנת שירות בקהילה (הדרכה בתנועות נוער ובפנימיות לילדים ולנוער) לפני גיוסם לשירות צבאי, ואחוזים גבוהים מתגייסים לשירות משמעותי בצה"ל, שירות קרבי וקצונה.

הגישה החינוכית והפדגוגית של העמותה מהווה קרקע פורייה להצמחת תוכניות חדשניות המהוות מודל לחיקוי בבתי ספר אחרים אשר גם מקבלים לווי והדרכה מצוות בית הספר:

תכניות בתחום המדעים ובמיוחד במקצוע הפיזיקה כבר אומצו ברמה האזורית והארצית ומשפיעות על סדר היום החינוכי בישראל, מגמת התיאטרון סייעה בהקמת מגמת תיאטרון ערבית ראשונה בישראל בשיח דנון, תכניות חברתיות שפותחו בבית הספר מיושמות גם בבתי ספר אחרים, וחטיבת הביניים מדריכה ומסייעת לבתי ספר נוספים לאמץ מודל הוליסטי של למידת חקר רב תחומית. 


[1]  מספר העמותה 580322337 והיא מוכרת לצורך ניכוי מס לפי סעיף 46א'. 

הגדרות כלליות כניסה למערכת